Camilla Diget, XP 2005/06:

  - Det kan ændre dit liv, din
  holdning og dit forhold til
  andre mennesker

 

Jeg mente jeg skulle have en oplevelse for livet, og det fik jeg. En, jeg aldrig vil glemme. Jeg valgte at gå på horneXplorer, fordi jeg ville prøve noget anderledes. Jeg skulle have en udfordring. Jeg syntes, jeg havde haft lidt for mange almindelige folkeskole-år, og det var blevet for kedeligt. Der skulle ske noget nyt.  
 
Jeg viste ikke rigtig, hvad det var jeg gik ind til, men jeg vidste, det kun kunne blive spændende på den ene eller den anden måde. Og i dag er jeg så ekstremt glad for, at jeg valgte horneXplorer. Det har forandret mig som person. Jeg er blevet mere åben over for andre mennesker. Mennesker, jeg ikke kender, tror jeg, har meget nemmere ved at komme tæt på mig som person. Jeg gemmer mig ikke og er ikke nervøs, som jeg var før. Jeg gemte mig lidt af vejen indtil de 'fremmede' kom til mig for at snakke.
 
Men 14 dage i Nigeria, omringet af mennesker, som jeg ikke kendte, ændrede meget. Folm omkring mig snakkede ikke det samme sprog og jeg vidste, jeg skulle bruge 14 dage sammen med dem. Det kan godt være, det ikke er lang tid, og nogen synes måske, det virker mærkeligt, at man kan få et så godt forhold til nogen på så kort tid. Men da vi skulle sige farvel, var det virkelig hårdt. Det var næsten lige så slemt, som at sige farvel til en, man elsker virkelig højt.
 
Der var specielt en ting, der gjorde et enormt stort indtryk på mig. Det var da vi besøgte handicapskolen Remi, hvor vi mødte mange børn, der trods deres handicap får mulighed for at gå i skole og lære at læse og skrive. De sad to klasser i et lokale og fik undervisning i hver sin ende af lokalet. De sad næsten på skødet af hinanden, på små træbænke. Nogen kunne ikke tale og andre ikke høre, men alligevel var der nogen der tog sig af dem, i stedet for at de blev smidt på gaden, som de fleste handicappede ellers ofte bliver i Nigeria.
 
Der var også en lille pige, Hannatu, på den skole, som jeg virkelig forelskede mig i. Da vi kom, sad hun på et lille tæppe og kiggede. Hendes fødder vendte indad, og hendes hænder var også drejet lidt ind, så hun havde svært ved at holde en blyant i hånden. Hun var blevet forladt af sin mor og far og var for nylig kommet ind på skolen. Hun var fantastisk, og hvor ville jeg gerne have haft hende med hjem! Det vil blive svært for hende at komme til at arbejde, men jeg håber, det vil komme til at gå hende godt.
 
Når vi kom gående på markederne mellem alle boderne, var det også hårdt for os at se de børn, som gik på gaden De havde intet hjem eller arbejde. Mange af dem var nødt til at stjæle og tiggee. Man fik det lidt dårligt inden i. Men man kunne desværre heller ikke give dem penge, man kunne jo ikke give dem alle sammen. Og det var faktisk meget svært bare at ignorere dem. En af dagene kom der en lille dreng og stod ved siden af mig. Han rev i mig, tog omkring min arm, og kiggede op med sådan nogle sørgelige øjne og sagde: ”Money?”. Det gik lige ind til hjertet, det gjorde virkelig ondt. Man bliver forskrækket, når der kommer sådan en dreng, for man ved ikke, hvordan man skal reagere.
 
Sådan en tur som jeg har været på, har jeg virkelig lært meget af.
Jeg har lært, at mange unge, meget tæt sammen, under ekstreme forhold, 24 timer i døgnet, sagtens kan enes.
Jeg har lært, at man ikke skal dømme folk, før man møder dem. Selvom de har en anden hudfarve kan de være lige så søde og hjælpsomme som alle andre. Nigerianerne er så søde, gæstfrie og hjælpsomme. Vi danskere kunne lære meget af dem, lige så vel som de kan lære meget af os. 
 
Jeg har fået et helt andet syn på verden, og er blevet meget mere taknemlig for det, vi har. 
 
horneXplorer har givet mig en oplevelse for livet. En, jeg vil kunne huske resten af mit liv, som noget jeg ellers aldrig ville have gjort. Jeg ville aldrig nogen sinde have tænkt på at tage derned selv, men i dag vil jeg bare gerne af sted igen; ned for at se, hvordan det går med alle de dejlige mennesker og hjælpe dem, hvis jeg kan.... og måske tage en lille pige med hjem, min lille Hannatu.
 
         

Camilla Diget
Elev på horneXplorer 2005/2006


NYT: