Egentlig betyder Sabon Gari' (pluralis 'Sabon Gari Ruwa') blot 'de fremmedes kvarter' eller bogstaveligt 'ny by' på Hausa. Der er således adskillige byer rundt om i Nigeria med dette navn. 

Den Sabon Gari, som XP-holdene 2005/06 til 2010/11 kender ligger lidt udenfor Jimeta i delstaten Adamawa. Efter en kort tur gennem bushen lander man i Sabon Gari, hvor LCCN's, den Lutherske Kirkes spedalskhedsklinik først fanger blikket.

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria grundlagde i sin tid klinikken, da spedalskhed tidligere var langt mere udbredt end i dag. Sabon Gari var landsbyen, lidt tilbagetrukket fra Jimeta, som spedalske kunne flytte til, når de blev udstødt af deres egne på grund af sygdommen og risikoen for smittespredning. I Sabon Gari kunne man få medicin, som standsede sygdommen, og samtidig hjalp man dem, som havde mistet dele af deres lemmer til at få et liv. Hvis de ikke kunne dyrke deres landbrug, kunne de måske sy på en symaskine eller klare et andet hverv, som ikke var ligeså hårdt fysisk.

På den måde har kirkens involvering været med til at standse udbredelsen af spedalskhed og samtidig hjælpe dem, som allerede var ramt af sygdommen til at få et tåleligt liv.

Traditionelt har man inddelte sygdomstilfældene i to kategorier – en let og en svær – som skulle behandles med medicin i henholdsvis seks og 12 måneder. Heldigvis har de første fem XP-hold ved selvsyn kunnet konstatere, at aktiviteten på kirkens klinik faktisk ikke var særlig stor. Spedalskhed er endnu ikke udryddet i Nigeria, men det går fremad. 


NYT: