SMS-dagbog fra Tanzania, april 2011 
medio marts 2016: Dagbogen er under ny-redigering - endnu etpar lydfiler og links.
Kom tilbage senere og oplev sms-dagbogen, som den aldrig er set før!

 

#00 - Fredag 1. april 2011 kl. 11:37:
Det lille frontløberhold, der til formiddag rejste mod Indien og Nepal.
 
Mange af skolens øvrige elever var ude at vinke. Vi ses først efter Påske!
 
Rejsefeberen har for alvor indfundet sig. I formiddags sagde vi farvel til Nepal-holdet, som skal flyve fra København i nat. Lige nu pakkes der på livet løs. I aften mødes hele holdet 19.30 for at lave den sidste fællespakning og glæde sig sammen inden det for alvor gå løs i morgen tidlig.

 

#01 - Fredag 1. april 2011 kl. 21:02 (opdateret 23.11)
Vi har netop sendt LIVE fra den sidste pakning. Alle ligger nu og sover, inden det går løs i morgen. Det varme vand er tændt fra 05.30. Der er morgenmad og madpakkesmørning fra 06.50 og 7.39 sidder vi i toget mod København. Godnat.

 

#02 - Lørdag 2. april 2011 kl. 10:47

Alle er med. Rejsen er begyndt. Madpakkerne er så småt fundet frem og kupeen indtaget. XP fylder. Carsten og Frands er kaffehungrende. Hans klipper video fra vaccinationerne for nylig.

 
Vi var tidligt oppe i morges. Nogle allerede 05.30 for at nå at bade og pakke det allersidste. Toget trillede ud af Horne 07.39 og vi er nu syd for Skanderborg.

 

 
#03 - Lørdag 2. april 2011 kl. 15:44
Vi er nu i Københavns Lufthavn og har checket ind.
I dette øjeblik - kl. 15:44 - er der kaldt: "Go to gate".
Vort fly hedder BA 817 med planmæssig afgang kl. 16.30.
 
SIDSTE:
Flyet gik i luften allerede kl. 16.25.
Vi er nu på vej til London/Heathrow.
 
Man kan følge flyet under start, rejse og landing på lufthavnens hjemmeside: http://www.cph.dk/cph/uk/main/flight+timetables/international+departures.htm
Her kan der også bestilles SMS besked om forsinkelser, bording, afgang mv.
 
Hans Wendelboe benyttede togturen til at sammenklippe en lille videofilm af medbragt materiale om vaccinationerne før turen:
Filmen blev oploadet fra toget. Du kan se den her:


  
 
#04 - Lørdag 2. april 2011 kl. 18:50
 
Vi er nu i London/ Heathrow.
Lidt turbulens undervejs. Men alle er glade. Også de elever, der ikke har fløjet før.
 
Faktisk fik de sig en ekstra oplevelse, da de efter landingen fik lov til at sidde i cockpittet og endda prøve kaptajnens kasket. Den klædte især både Natasja og Jeanette.
 
Nu har vi ca. fire timers ventetid i verdens største lufthavn. Vi er en time før Danmark. Så når vores fly mod Entebbe letter kl. 21.15 lokaltid, er klokken altså 22.15 dansk tid. 
 

#05 - Lørdag 2. april 2011 kl. 21:45
BA063 fra Heathrow. Planlagt afgang 21.15 lokal tid (22.15 dansk tid) åbner for gaten om lidt. Shoppelysten er tydeligvis aftaget i takt med, at trætheden har indfundet sig. Og så siger Gucci Gabana bare ikke så meget her på kanten af det store afrikanske eventyr.
 
Der er noget umiskendeligt hult og spejlblankt over internationale lufthavne ... i hvert fald de europæiske af slagsen. Lad os se på Enteppe i morgen tidlig.
 
Herfra skal bare lyde glade stemmer og hilsener til alle, forældre, søskende, venner og kammerater, der følger os via dagbogen.
 
Godnat.


#06 - Søndag 3. april 2011 kl. 07:34

Entebbe - International Airport [KMZ-fil
KMZ-filformatet benyttes til at henvise direkte til geografiske data i f.eks. GoogleEarth eller GoogleMaps.
Det betyder, at hvis du har et af ovenstående programmer installeret på din maskine, kommer du ganske automatsk direkte hen til det sted, hvor XP-holdet har opgivet sin position til at være eller gerne vil fortælle om. Med på turen har holdet en  Garmin Dakota 20, håndholdt GPS, som med 5 m. nøjagtighed kan fortælle, hvor på kloden, holdet er. Disse data omsættes til en kmz-fil, som altså refererer direkte til luftbillederne på GoogleEarth. 
 
... og  det var præcis og alligevel meget mere til, som vi havde drømt om: Entebbe, Uganda. Indflyvningen over Victoriasøen i solskin... og nu en klistret luftfugtighed i lufthavnens indre, mens vi venter på at få lavet visum.
 
Så kommer bagage- og spørgsmålet om, hvilke busser - og ikke mindst hvilken stand, de er i -, der skal bringe os til grænsen til Tanzania.
 
Tilføjelse kl. 07:55: Vi har fået visum og venter nu på bagage.
 

#07 - Søndag 03. april 2011 kl. 09:56
I lufthavnen blev vi hentet af Joseph. Han kom med en bus og en van. Så i dette øjeblik snegler vi os med 40 km/t mod Kampala, for at fange hovedvejen sydpå til grænsen.
 
Her er 28 grader (C) og bagende sol. I træerne sidder massevis af storke helt uanfægtet af al larmen fra den osende, tætte trafik. Vores position er lige nu N 00 17.517 E 032 34.245, som kan findes på GoogleRarth eller Maps-Google.
 

 #08 - Søndag 03. april 2011 kl. 12:00
Her er holdet fotograferet på dette bemærkelsesværdige sted:


 
Billedet er taget søndag den 3. april, men først modtaget af redaktionen og lagt på denne side den 5. april kl. 12:46. 
Den hvide ring indikerer Ækvator - N og S står for hhv. nord og syd. 
Ækvator er et interessant sted. På en gang rationelt og geografisk opmålt og begrundet, og samtidig dybt konstrueret og fortænkt.
 
Nok var det sjovt at hoppe fra den nordlige halvkugle til den sydlige. Og nok var det imponerende at se markeringen tværs over vejen med en hvid stribe. Men det opbud af butikker og souveniers, som åbenbart følger med, var næsten lidt for meget. Men vi er nu som det første XP-hold på den sydlige halvkugle. 
 
Koordinater: S 00 00.000 E 032 02.380

 

#09 - Søndag 03. april 2011 kl. 15:17
BREAKING NEWS:
Lige nu! Med ét kom regnen! Ikke voldsom, men fint prikkende på forruden.

 
Her er bussen på Uganda Road fotograferet søndag den 3. april, men først modtaget af redaktionen og lagt på denne side 5. april kl. 12:46.
 
Vi er endnu 6 km fra grænsen. Den helt specielle duft af sommervåd, varm asfalt har lagt sig over landet. De få dråber varsler ifølge vores chauffør, Joseph, om mere. Det er jo regntid...!
 
Vi har iøvrigt lige hørt fra xp i Nepal. De har lige set både Taj Mahal og det røde fort. Og hjemme i Horne er næstsidste hold ved at gøre klar til at pakke bussen til Paris. De skal køre hele vejen til Byernes By. Afgang kl. 17.00. Sidste hold skal tirsdag til Barcelona.
 
 
#10 - Søndag 03. april 2011 kl. 17:01
Endelig i Tanzania. I grænsebyen Mutukula blev vi mødt af skolelederen fra Karaseco. Han hedder også Joseph.
 
På visumkontoret var personalet mest interesseret i at se satellit tv. Det er en sorgens dag for de fodboldelskende tanzanianere. Mens vi prøvede at komme over grænsen, var Tanzania ved at tabe til Congo i en vigtig kvalifikationskamp til de afrikanske mesterskaber. Det fik hverken glæden eller hastigheden i behandlingen af vores pas til at stige.
 
Derefter kørte vi i to firhjulstrækkere på vejen gennem et varmt, uendelig grønt Tanzania.


Broen over Kyaka-floden. På toppen af bakken knejser endnu resterne af en kirke, der blev ødelagt af Idi Amins tropper.
 
Vi er lige gået over broen og sidder nu igen i bilerne. Resten af vejen til skolen er jordvej ... RYSTE RYSTE RASLE!

 
#11 - Søndag 03. april 2011 kl. 19:13  
Den lange køretur på de ujævne veje tog mere end én time gennem de smukkeste landskaber, savanne og bananplantager. Vejen var hullet og fyldt med pytter. Men nu er vi kommet godt til Karagwe Secondary Scool - i daglig tale kalt Karaseco.
 
Lige nu: indkvartering og om lidt et måltid mad.
 
Her er buldrende mørkt. Solen gik ned kl. lidt over 19.00. Udenfor larmer chikaderne som en massiv og meget pågående lydkulisse. De fleste er trætte efter mere end 36 timers rejse. Det skal blive godt med vand i ansigtet og en god nats søvn.
 
Om skolen, sognets hjemmeside.
Skolens hjemmeside: http://karaseco.tripod.com/index.html [Marts 2016: Denne opdateres ikke længere]

 

#12 - Mandag 04. april 2011 kl. 07:26
Habari ya asubushi! - Godmorgen på swahili.
 
Der bliver ingen normal skolegang i dag. Her er ingen elever før senere i dag. De har alle været hjemme på ferie og vender først tilbage over middag. Derfor har vi fået lov at sove længe. Morgenmaden er først nu kl. 9 (en times forskel fra DK tid). I dag skal vi ad den lange vej tilbage til Kyaka, på marked og besøge biskoppen og se lidt af området.
 
Nattens lyde, de mange chikader, brægende geder og ikke mindst et kraftigt regn- og tordenvejr mellem kl. 02 og 05, har præget vores nattesøvn (eller mangel på samme).  Vi er kommet til Afrika, og alle sanser bliver bombarderet. Nattens regnskyl har forfrisket alle farver og luftfugtighigheden er steget fra 66 procent til 88 til morgen. Til gengæld er her ikke så koldt om natten ... ikke koldere end 20 grader.
 
Skolen ligger 1230 meter over havet. Mod vest beskyttet af en lang bakkekam, som skærmer mod Rwanda. 
Positionen er S 01 27.778 E 031 10.860
 


#13 - Mandag 04. april 2011 kl. 17:46
En lang, varm dag. Og nu med "African time". 
Headmaster Joseph havde sat Carsten og Hans stævne kl. 9 for at lægge ugens program i detaljer. Derefter skulle vi afsted på ekskursion. Men der kom ingen Joseph ... ikke før kl. 11! Så vi kom først afsted fra skolen efter frokosten kl. 14. Til gengæld fik vi en fantastisk tur, som både bragte os en kort tur på marked, op i bjergene og forbi kirkens hovedkontor i stiftet. Her fik vi en hjertelig velkomst og mødte ikke mindst biskop Dr. Benson Kalikawe Bagonza. Han er både en hjertelig og humoristisk mand, som tilmed har været i Danmark flere gange. Lige nu sidder vi igen i bilerne på vej tilbage mod skolen.
 
 
#14 - Tirsdag 05. april 2011 kl. 12:46
Redaktionel bemærkning:
Denne besked og en række små billeder fra turen er netop modtaget efter nogle svære tekniske vanskeligheder på grund af det ustabile internet i Tanzania. Det er første bulletin fra Kasaseco siden mandag kl. 17.46.

 
OBS: Se også de fotos fra de to tidligere dage, der nu er tilføjet til dagbogsnotaterne højere oppe på siden:
1. foto af bussen på Uganda Road og
2. foto af hele holdet ved Ækvator!

 
Tirsdag morgen, Karaseco:
Det regnede og tordnede igen voldsomt i nat. Det giver virkelig mening at kalde det "regntiden". Men regnen kommer ikke på faste tidspunkter og holder heller ikke bare umiddelbart op, fordi vi skal til den første morgensang på skolen. 
Vi troppede op kl. 7.15, som aftalt; midt i regnen; med hornejakker over hovedet og våde sko og strømper på pladsen foran kontorerne, hvor flaget hver dag hejses. Men vi var de eneste! Regnen holdt alle andre væk. 
De første lektioner begynder umiddelbart efter, men vi har aftalt med skolens leder, Joseph, at vi lister tilbage og får morgenmad, inden også vi går til time kl. 8.
 
De tanzanianske elever har trippel-lektioner. Undervisningen løber i 3 x 60 min., kun afbrudt af lærerskift. Det er lang tid mod de 2 x 45, som vi er vant til på Horne. Derfor, synes Joseph, at vi skal have ekstra pauser lagt ind kl. 10.00 og også spise frokost før skolens elever, som normalt først spiser 14.30. Vi får altså frokost allerede kl. 13.10.
 
Skoledagenes program ser derfor således ud:
 
07.15 Morgensamling
07.30 Morgenmad
08.00 Første timer
10.00 Pause (kun for XP)
10.20 Timer
11.20 Pause (for alle elever på skolen)
11.50 Timer
13.10 Frokost (kun for XP)
Derefter fri (skolens øvrige elever spiser 14.30)
15.00 Eftermiddagsaktiviteter
   Mandag: Prøver i skolefag
   Tirsdag: Self reliance (praktisk husgerning)
   Onsdag: Environment (oprydning på campus)
   Torsdag: Diskussionsklub
   Fredag: Sport og lege
18.00 Samling og bøn
18.30 Aftensmad
 
Derefter lektier, dagbøger etc.
 
22.30 Lights out.
 
Men i dag altså ingen morgensamling pga. regnen.
 
Vi er delt ind i tre hold, som følger hver sin klasse, som alders- og niveaumæssigt er svarende til os (næsten, for deres engelsk er ikke altid lige godt...). Det sidste fandt vi ud af, da vi endelig kom i klasserne og der ingen lærer kom. I stedet snakkede vi lidt med de tanzanianske elever; hvor kommer du fra? Har du nogen søskende? Må vi få din email? Skal vi være venner? Forbløffende hurtigt bliver samtalerne ret dybe og meget nærværende. 
Da endelig læreren kom i Form 2A (en af klasserne) fortalte han, at når det regner så kraftigt vælger de ofte ikke at undervise, fordi de store, tunge dråber på det bølgede bliktag laver et infernalsk spektakel. Så skal eleverne i stedet studere selv ... Men i dag snakkede de altså med os. 
Første lektion var "Agriculture" - dagens emne handlede om hønseproduktion. Hvilke typer høns avles i Tanzania, og hvad kan de bruges til. Det er tankevækkende, hvorfor sådan et fag er på skemaet her og ikke hjemme i Danmark. Det siger en del om det samfund, vi besøger.
 
Også dagens andet fag, "Civics", som vel mest er at sammenligne med 10.klassefaget hjemme i Horne. Her er emnerne demokrati og regeringsdannelse, medborgerskab etc. Desværre kom der ingen lærer. Så vi fik god tid til at snakke videre om alt mellem himmel og jord med vores nye venner. 
I Form 2B havde de Swahili på højt niveau. Og i Form 3 var der matematik.
 
Nu - kl. 10.00 - er regnen holdt op. Alt er igen friskt og frodigt og meget, meget grønt. Væverfugle, storke, gæs og mange andre eksotiske fugle, som vi ikke kender navnene på, fylder luften og træerne. Og i baggrunden kan man ane Moses, skolens kok, svinge gryderne i det murede køkken.
 
Det bliver endnu en god dag. Nu med tanzanianske venner!

 
 
#15 - Tirsdag 05. april 2011 kl. 15:00 (dansk tid)
Netforbindelsen er via satellit og derfor følsom overfor tunge, regnvåde skyer. Vi har klippet en 35 min. lang video sammen af vore oplevelser indtil nu. Men det har ikke været muligt at få den på nettet. Vi vil prøve igen, når - og hvis - vejret arter sig.

[medio marts 2016: Videoen kom aldrig hjem til Danmark, mens holdet endnu var i Tanzania. Den komplette video fra turen kan ses herunder:]


 
Lige nu har vi fået frokost og holder siesta. Kl. tre (Tanzaniatid) er der Self reliance (praktisk husgerning) på programmet. Hvad det helt præcist indebærer, ved vi faktisk ikke. Men der går rygter om, at der bagefter er fodboldkamp for drengene.
 

#16 - Tirsdag 05. april 2011 kl. 19:10 (dansk tid)
Tingene går hurtigt. De tanzanianske elever skulle have spist kl. 14.30. Men i stedet for ringede skoleklokken (en gammel hjulkapsel, der bliver trampet på med en jernstang.) 
Alle skolens ca. 600 elever stimlede sammen i solen foran kontoret. Ingen vidste, hvad der skulle ske. Men skyerne hang tydeligves tungt over skolen, for på lærerværelset sad alle lærerne. Endelig kom Joseph ud og bad 10 drenge og 5 piger om at træde frem. Og så holdt han en dundertale på kiSwahili.  
De 15 elever stod med bøjede hoveder. Det var ikke rart at være vidne til. Efter en halv time gav han ordet til én af mødrene til de 15. Også hun var vred! 
Deres forbrydelse? Nogle havde haft kiks med tibage til skolen efter ferien. Andre havde gentagne gange ikke haft orden i skoleuniformen. Måske i vores øjne små forseelser, men her store overtrædelser. Og nok var den offentlige ydmygelse ikke meget anderledes, end når tv's "Kontant" eller Ekstrabladet hænger folk ud. Måske er det endda værre her. For de danske mediers nyheder er iscenesat som underholdning. Det var dagens afstraffelse ikke! Slet ikke for de 15! 
Eftermiddagens 'self reliance' blev aflyst!
 
Her er i øvrigt 27,3 grader varmt og en luftfugtighed på 49 procent.
 
 
#17 - Tirsdag 05. april 2011 kl. 21:55 (dansk tid)
Med på turen har vi Ulla Ambrosius Madsen, som er professor og er ved at skrive en disputats om kulturforskelle og -møder, og desuden er Kathrine Storgaard Carlsen med. Hun er journalistelev og skriver pt. for Politiken. De er begge gode til at spørge ind til elevernes oplevelser og til at være med til at sætte ord på. Det sidste er lidt svært. 
Med i Tanzania som lærere er udover Carsten og Hans endvidere Hornes nattevagt, Frands. Men der er nu ikke meget natterend hernede. Dels er vi alle meget trætte, når vi nærmer os kl. 22.00. Og dels er de fleste bange for moskitoerne, som jo kun bider efter solnedgang.
 
Solen går ned kl. 19, og det bliver lynhurtigt mørkt ... buldrende mørkt. Om natten sover vi alle under blå moskitonet
 

#18 - Onsdag 06. april 2011 kl. 11:25 (dansk tid)
Før vi kunne rejse herned, fik vi alle en del vacciner. Og hver dag tager vi en lyserød og en grøn malariapille. De er hårde for maven og skylles ned med rigeligt vand. Alligevel har mange af os en sær rumlen i maven om morgenen. Heldigvis går den over henimod middag. Det betyder, at vi har fået sovet igennem, men også at luften ikke er så frisk til morgen.
 
Efter morgensang og morgenmad begyndte igen de første timer. Men samtidig satte en kraftig skylle ind og umuliggjorde al undervisning under de store bliktage. Derfor udeblev læreren. - Både godt og skidt. Skidt for skolens elever, som ikke får undervisning. Godt for hele XP-projektet. Vi får nemlig det mere tid til at snakke med vore nye venner. Og dem har vi allerede fået mange af. Der bliver udvekslet sange, dansk og swahili, mailadresser og oplevelser til den store guldmedalje. Asante sana - tusind tak!

 
#19 - Onsdag 06. april 2011 kl. 19:28 (dansk tid)

Skoledagene kan synes ens. Men når alt er nyt for os danskere er der hver dag noget at forholde sig til. 
I dag var forløbigt sidste skoledag, inden vi i morgen skal på heldagsudflugt til søsterskolen Bweranyange. 
I dag har vi fået snakket mere med vores venner. Og her til aften var mange af os til aftenbøn og -sang i ét af klasselokalerne. Det er eleverne selv, der står for det. Det var en stor oplevelse!
 
Nu larmer chikaderne igen på fuld kraft, mens skolens elever læser lektier, og vi enten skriver dagbog eller sniger os til at afbryde dem og snakke endnu mere. 
Tutunnarb kesho! - Vi ses i morgen! 

 
#20 - Torsdag 07. april 2011 kl. 10:02 (dansk tid)
 
Det er helligdag i Tanzania. Eleverne har fri fra skole, men er selvfølgelig stadig på skolen. Det er vi til gengæld ikke. Vi er kørt ca. 50 km. til venskabsskolen ELCT Bweranyange Girls Secondary School
 
Skolen er ret ny og ligger uendelig smukt i 1724m. højde. Lige nu står vi og ser ned på skyerne. Vi er på en måde i himmelen.
 
Skolen ligger S 01 41.494 E 030 58 053  
 
 
#21 - Torsdag 07. april 2011 kl. 12:54 (dansk tid)
Bweranyange Girls Secondary School. Bygningerne ligger spredt på toppen af bjerget. 
Vi er stadig på pigeskolen, hvor vi har været siden kl. 10. Før frokost havde vi en lille offroad køretur til endnu et ubeskriveligt smukt sted. En stor dal med gule og brune klippestykker og store græsgange. I bunden ligger en stor, langstrakt sø med laguner og små indsøer. På den anden side af søen ligger Rwanda. Under folkedrabet i Rwanda var denne side af søen et yndet tilflugtssted. Der bor stadig flygtninge i området. 


 
Tilbage på skolen blev vi mødt af 30 storsmilende piger, som sang og dansede med trommer, liv og sjæl. Og der gik ikke lang tid før Ditte, de to Anner, Alma, Pilu, Natasja, Jeanette, Mathilde, Linette, Astrid og Sofie Regitze, men også Lasse, Andreas, Erik, Mads, Glen og Daniel var på dansegulvet. Og da det jo er en pigeskole vakte især drengene en vis jubel.
 
Lige nu spiser vi frokost på skolen inden vi skal spille fodbold mod dem.


#22 - Torsdag 07. april 2011 kl. 19:12 (dansk tid)
Sikke en dag. Overvældende og meget, meget nærværende. Vi mærkede alle noget ganske specielt dér på pigeskolen. Og så skal det da også lige bemærkes, at alle på holdet også dér stod op og introducerede sig selv foran 360 afrikanere. Det var bestemt ikke noget, alle havde regnet med at ville gøre, inden vi tog hjemmefra. Men nu er det bar noget, man gør.
Efter aftensmaden her tilbage i vor base på Karaseco fortæller Hans historien om Torbens bedstefars fætter. Torben er XP's engelsklærer. Og hans bedstefars fætter var én af de første missionærer i den Lutherske Kirke, som vi jo også rejser i her i Tanzania. Det var bare i Nigeria.
 
Læs mere om dette emne på: www.missionnigeria.dk
 

#23 - Fredag 08. april 2011 kl. 10:32 (dansk tid)
Habari ya asubuhi - Godmorgern!
 
Det har været køligt i nat. Termometret sagde helt ned til 15 grader. Efter at det har dryppet lidt til morgen, er solen nu ved at bryde igennem. Lige nu er her foran klasselokalerne 18,5 grader og en luftfugtighed på 89 procenet. Det gør alting konstant lidt klamt, og vasketøjet tager flere dage om at tørre.
 
Overalt møder vi den afrikanske gæstfrihed. Vi bliver hilst og budt velkommen - karibu - i et væk. Og måltiderne byder på lækkerier, som tanzanianerne ikke under sig selv ... Kun det bedste er godt nok til vore gæster. Vi bliver særbehandlet og spiser f.eks. heller ikke sammen med skolenbs elever, men for os selv. Det er en skam. For også dette fællesskab kunne have været spændende at være med i.
 
Vi skulle i dag have kørt til Bukoba. Men turen er udsat til i morgen - måske endda til først i næste uge, - da vi gerne vil bruge weekenden, hvor eleverne har fri, her på skolen.
 
 
#24 - Fredag 08. april 2011 kl. 13:20 (dansk tid)
Tidligere XP-hold vil sikkert sige, at det jo ikke er Afrika, vi nu er i. Her er ikke varmt, som i Nigeria. Langt fra, til gengæld er her fugtigt. Siden i morges er fugtigheden kun steget yderligere, så den nu har rundet 92%.
 
Det er på mange måder et kulturmøde, vi står midt i. Ikke alene har vi alle skullet vende os til det tanzanianske engelsk, lærere og elever taler; også det forskellige udgangspunkt og mål med hele XP-projektet brydes indimellem. Alle, både vi og elever og lærere her, er enige om, at det handler om at tale sammen, lære hinanden at kende og opleve, at vi måske ikke er så forskellige, som man umiddelbart kunne gå og tro... men vejen til at opnå den forståelse er vidt forskellig.
 
Eleverne på Karaseco har hver dag et stramt program, som tidligere er gengivet her i dagbogen. Det levner ikke megen fritid. Når timerne begynder bliver der ganske enkelt låst ind til sovesalene, så man ikke kan gå tilbage og alle elever har streng ordre på at blive i klasselokalerne hele tiden; uanset om der så kommer en lærer eller ej. Og det gør de. Desciplinen er på den vis ganske høj.


 
Efter aftensmaden laver de tanzanianske elever lektier. Pigerne i spisesalen og drengene i klasselokalerne. Selvfølgelig under opsyn. Og der skal være ro. 
Her er man for at gå i skole. Det er det, det handler om. Det er dér, vi danskere skal møde skolens elever. Men det betyder altså også, at der ikke umiddelbart er mange muligheder for os til bare at snakke med vores nye venner.
 
I forgårs gik pigerne på XP ind i spisesalen for at sidde med deres nye venner. Og naturligvis samledes der hurtigt 10-20 elever omkring dem og snakken gik. Det var for meget for the headgirl - lederen af et af pigehusene og hun smed XP'erne ud og de tanzanianske piger, der havde snakket, blev også smidt ud. Det gav selvfølgelig XP'erne rigtig dårlig samvittighed. I dag har vi dog fået ordnet det sådan, at det er tilladt at gå i et specielt klasseværelse, hvor man gerne må snakke.
 
I morges var der tvivl om, om vi udskød turen til Bukoba til næste uge for at give plads og tid til at være sammen med eleverne i weekenden, hvor de ikke går i skole. Vi fastholder turen i morgen, bl.a. fordi ELCT Bukoba Hotel, hvor vi skal bo, ikke lige kan ombookes, så vi er afsted til Bukoba og Victoriasøen i morgen og søndag.


 
#25 - Fredag 08. april 2011 kl. 17:35 (dansk tid)
Fredag er sportsdag her på Karaseco. Efter de almindelige timer skal alle ud at løbe.
 
Kl. 15 ringer klokken til samling ved flagstangen, og alle stiller op klassevis og i sportstøj. Derefter går det i samlet trop, 600 elever og i fuld fart, ud gennem main gate og to km. op til hovedvejen ad den mudrede jordvej. Det er faktisk eneste gang eleverne må forlade skolens grund, så det er med højt humør. Og mange benytter da også muligheden for lige at proviantere ved et af de små udsalg, der er langs vejen.
 
Det er i det hele taget interessant at se. Hvor der umiddelbart ikke ser ud til at være andet liv end bananpalmer, viser der sig faktisk at være et helt folkeliv, bare en række inde. Den ene familie sælger sko, den næste skjorter eller måske: Ja, bananer, passionsfrugt eller ananas.

 
Lige nu spiller Erik, Daniel, Andreas og Linette fodbold mod drengene
 


#26 - Lørdag 09. april 2011 kl. 10:20 (dansk tid)

Vi er nu - efter en bumlet tur på jordvejen til Kyaka og derfra videre til Bukoba - checket ind på ELCT Bukoba Hotel. Hotellet ligger lige ned til Victoriasøen. Her er rart og nydeligt. Rene værelser og rindende vand (så længe det varer!)
 
Koordinater: S 01 20.158 E 031 49.161
 
Vi har et pakket weekendprogram, som begynder om et øjeblik!
 

 
#27 - Lørdag 09. april 2011 kl. 11:05 (dansk tid)
Fødselsdagshilsener fra Tanzania:
 
To af deltagerne på XP's rejse til Tanzania sender vis SMS-dagbogen hilsener hjem til familien:
 
Hej Mor!
Jeg vil ønske dig en rigtig god fødselsdag!
Hilsen Mads
 
Hej Mor!
Hils Kristiane og sig tillykke med fødselsdagen. Jeg har en gave med hjem til hende.
PS: Jeg har forresten ikke noget imod at få frikadeller, når jeg kommer hjem!
Hilsen Mathilde

 

#28 - Lørdag 09. april 2011 kl. 15:12 (dansk tid)
Efter en overdådig frokost på hotellet, hvor vi sad med udsigt over Victoriasøen, er vi nu kørt lidt højere op for at besøge en jernsmedie. Området er kendt for sin jernproduktion, som i mere end 2500 år har fundet sted her.

 
XP-holdet i bananplantage i Bukoba. Foto tilføjet 13.04.11 kl. 17:00
 
Vi har gået et godt stykke gennem bananplantager for at komme frem. Temperaturen nede ved søen er 28 grader i skyggen. Her oppe mellem palmerne er den lidt højere.

 
På hotellet mødte Erik, som har boet hernede de første 6 år af sit liv, sin barnepige, Grevina, og sin reservebedstemor, Ingermarie. Det var et hjerteligt gensyn og endnu en speciel XP-oplevelse.
 
Koordinater: S 01 21.152 E 031 46.196
 
 
#29 - Søndag 10. april 2011 kl. 09:10 (dansk tid)
Habari ya asubuhi.Det er søndag. Det er gudstjenestetid. De lokale er trukket i festtøjet. Det samme er vi. For vi skal også i Kirke.Efter morgenmaden i bedste colonial style, stadig med Victoriasøen som nabo og med flotte gardiner i vinden, er vi nu klar til Sunday Service i Bukoba Lutheran Cathedral.
 
Koordinater: S 01 19.677 E 031 48.612.
 
Noget helt andet er, at man hurtigt vender sig til ting, man ikke forventede, inden vi forlod Danmark. At bade i fem liter vand i en balje var ikke hverdagskost hjemme, men på Karaseco er det bare det, man gør. Til gengæld har morgenens bad her på hotellet i Bukoba også sat tankerne igang: Det føles næsten som overflødig luksus med rindende vand i bruseren ... og tilmed opvarmet. Det er også med til at sætte vort forbrug hjemme i Danmark i et andet perspektiv.
 
 
#30 - Søndag 10. april 2011 kl. 12:33 (dansk tid)
To timers gudstjeneste udelukkende på kiswahili er forbi.  Hele fire kor sang for den store menighed. Men alt var på kiswahili.Også den mærkværdige auktion, som præster og korister stod for i indergården bagefter. Her solgte de alt fra ananas over den lokale rodfrugt ugali til tshirts og malerier. Altsammen skænket af medlemmer af menigheden og solgt til fordel for kirken.
 
Nu er vi tilbage på hotellet til frokost inden turen går til Bukoba Main Market og til en sejltur på søen.
 

#31 - Søndag 10. april 2011 kl. 18:24 (dansk tid)
Vi havde et stort program i Bukoba, men nåede ikke jerntræet og kongepladset, og markedet var lukket. Desuden blæste det for meget til en sejltur på Victoriasøen ... Vi fik kun ca. 4 min. på stranden.
 
Byen Bukoba har ca, 80.000 indbyggere og er den større by i området. Den blev grundlagt af tyskerne i 1890 lige på kanten af Victoriasøen. som er Afrikas vigtigste kilde af naturligt drikkevand syd for Sahara. Søen dækker et område på ca. 69.500 kvm. plus mere end 150.000 kvm. tilstødende sump og lavlandsområder. Den tanzanianske del af søen er 49%, Kenya har 6%, mens Uganda har de øvrige 45%. Trods søens enorme størrelse var det faktisk et af de sidste områder, der blev opdaget af europæerne i det 18. århundrede. Gamle kort viser godt nok en mindre sø, og først i 1838 kom de opdagesesrejsende Speke og Burton forbi søens sydlige bred, nær byen Mwanza. Speke skrev senere i sin dagbog, at han ikke var tvivl om, at søen var en af kilderne til Nilen.
 
Befolkningen søen rundet tæller ca. 30 millioner, hvoraf de fleste er helt eller delvist afhængige af søens vand, fisk og økonomiske muligheder. Søen er relativ lavvandet, gennemsnitsdybden er 40 meter, hvor den er dybest er den ikke mere end 82 meter. Fiskelivet er mangfoldigt, selvom man i 60'erne har udsat en fremmed art, nilaborren, som har gjort et betragteligt indhug i de øvrige arter. Mange akvariefisk kommer fra Victoriesøen, bl.a. flere chiklidearter, bl.a. den bedst kendte, Tilapia, der udruger sine unger i munden.
 
Selvom stranden nedenfor vores hotel umiddelbart virker indbydende og en svømmetur er lokkende, holder vi os væk fra vandet. Hvad vi ikke kan se er nemlig, at vandet er fyldt med bilharzia, en lille orm, som kryber ind under huden og læger æg. 
 
Den vigtigste afgrøde i området, både omkring Bukoba, men også omkring er Karaseco er "matoke", små, grønne bananer. De bruges som grunddel i stort set alle måltider. Først skrælles bananerne, som derefter pakkes ind i de store blade fra palmen. Pakken dampes herefter i langtid, hvilket giver en sødlig og meet mættende substans, som i konsistens svarer til stiv kartoffelmos. Der dyrkes også vanilje, men den store eksportvare i området er kaffe. Eksporten; især til Europa; har bidraget gevaldigt til den generelle levestandard i hele regionen. Inden vi tog herned, fandt vi faktisk fair-trade kaffe fra Kagera-provinsen i Hirtshals og Hjørring.
 
Vore koordinater lige nu: S 01 16.112 E 031 22.294
 
Vi sidder lige nu i bilerne på vej hjem fra Bukoba til Karaseco. Det er forbløffende så hurtigt, vi har "glemt" livet på Karaseco. Det har været en weekend delvis i turismens tegn, med den fokus på kolde sodavand, chips og varme brusebade, som følger med. Forude venter fire dage med skolegang på Karaseco.
 
På hotellet i Bukoba hørte vi om bomberne og de mange dræbte i den første valgweekend i Nigeria. Og urolighederne vil sandsynligvis fortsætte frem til næste weekend, hvor præsidenten vælges. Det er ikke rart nyt og jo årsagen til at vi lige nu er her og ikke i Nigeria ... 
 

#32 - Mandag 11. april 2011 kl. 12:23 (dansk tid)
Vi har flere gange forsøgt at sende både billeder, video og lydfil på nettet fra XP's ophold i Tanzania. Men internetforbindelsen har ikke været god nok, til at vi kunne komme i gennem. I dag måtte vi igen give op efter at have betalt for syv timers internetforbindelse ... forgæves.
 
I stedet har vi nu sendt nedenstående hilsen gennem en dårlig telefonforbindelse. Det er svært at høre. Lydklippet indledes af lærer Hans Wendelboe Bøcher. Derefter fortæller eleverne Simone Bülow, Anne Elkær og Andreas Aldahl om oplevelserne i tirsdags, da holdet besøgte pigeskolen, og man hører pigerne synge og danse.
 
RETTELSE 13.04.11 kl. 17:00: EN LYDFIL ER MODTAGEET I ET HELDIGT ØJEBLIK! 
TRYK PÅ HØJTALERIKONET OG LYT.
 
4 minutter 27 sekunder - Lydfilen gentager sig selv. Lyden standses igen i det lille popup-vindue. Hvis vinduet er lukket, kan det åbnes igen ved på at trykke på højtalerikonet. 
[Medio marts 2016: Filen er endnu ikke lokaliseret, men kommer online så snart, den er genfundet]

 
#33 - Mandag 11. april 2011 kl. 17:43 (dansk tid)
47 grader i solen, 29 i skyggen. Det er lige til at holde til. Hverdagen har igen indfundet sig her på Karaseco. Og dog! For mandag er noget ganske særligt.


 
Morgensamlingen er udviddet og kaldes "parade". Alle skolens elever står klassevis, mens det tanzanianske flag bliver hejst, og nationalsangen bliver sunget. Men meget overraskende bød ceremonien også på en militærisk ekcercits. Eleverne lavede meget præcise skridt og gjorde udfald med en pind, som var det et gevær, og det hele foregik under kommando af en af præfekterne - de betroede større elever, der varetager kontrol og overvågningsopgaver for skolens lærere. Det var en mærkværdig oplevelse, som absolut ikke har noget sidestykke i Danmark.
 
De forskellige fag har efterfølgende afløst hinanden, selvom alle lærere heller ikke kom i dag. I eftermiddag har der været test i bl.a. fysik og civics - et fag, der mest af alt minder om sanfundsfag. Naturligvis deltog også XP i prøven...    
 

#34 - Tirsdag 12. april 2011 kl. 06:02 (dansk tid)
Næstsidste hele dag på Karaseco. Selv om vi først kører herfra på fredag - om tre dage -  er vi så småt ved at samle de sidste informationer, få talt med vore nye venner og taget de billeder, vi mangler. Og det er mange. For her er konstant nye og smukke motiver, som bare skal i kassen.
 
Når det er næstsidste dag, så kænger det sammen med, at vi i morgen onsdag kører på marked i Kyanka. Det er på mystisk vis lykkedes os at undgå ethvert marked indtil nu. Enten har de været lukkede, eller også har vores tidsplan været for stram. Men i morgen skal det være!
 
KLokken er nu syv, og der ringes til "roll", morgensamling. 
 
 
#35 - Tirsdag 12. april 2011 kl. 19:10 (dansk tid)
Igen i dag har flere timer i nogle af klasserne været aflyst til fordel for prøver og test. Vi nærmer os eksamen og siden alle årgange skal aflægge prøve for at blive rykket op i næste klasse, er alle meget ivrige og fokuserede.
 
I eftermiddag var det igen tid til "self reliance". Alle skolens elever var ude at arbejde praktisk. Nogle klippede græs, andre hakkede og lugede skolens store køkkenhave på skråningen ned mod floden. Og atter andre plukkede kaffebønner. Det er hårdt arbejde, og mange af skolens elever fik sig et billigt grin over os slappe, blege nordboere. Især vakte Andreas med sin hakke jubel på skråningen.
 
 

#36 - Onsdag 13. april 2011 kl. 10:01 (dansk tid)
Tidsbegrebet her i Afrika er et helt kapitel for sig. Det er ikke helt tilfældigt, at der findes en fast forståelse af fænomenet "African time". I Danmark findes "det akademiske kvarter", som dækker lidt af det samme, nemlig det, at en klokkefast aftale hernede ikke nødvendigvis er så klokkefast. Man kommer, når man er klar, når det man lige er i færd med er overstået, og hvis vejr og familie tillader det. Det gælder for lærernes tilfælde i forhold til timerne, og det gælder chaufførernes fornemmelse i fohold til vores ture ud af skolen. Således også lige nu, hvor vi venter på bilen, der skal tage os til markedet. At vi i dag så kun har én jeep, er kun ekstra krydderi. Her skal vi så - 23 personer - klemme os ind. Mon ikke det bliver bare lidt crowded?
 
Trods den skæbnesvangre fodboldkamp, som vi så sammen med pasmyndighederne i Mutukula, da vi krydsede grænsen på vej ind i Tanzania, gik Tanzania videre i de afrikanske mesterskaber og spiller i aften live på tv. Eleverne har et lille fjernsyn i den store spisesal. Det bliver stort. 
 
 
#36 - Onsdag 13. april 2011 kl. 11:10 (dansk tid)
Endelig kom vi til det længe ventede marked. Koordinater: S 01 31.840  E 031 09.118

 
 
Vi er kommet til markedet i Kayanga. Et mylder af farver og ukedte dufte river og flår i os. Tørrede fisk fra Victoriasøen, friske bananer, mangoer, ananas, løg og andre for os eksotiske grøntsager. Stærke krydderier, bønner og palmeolie. Men mest af alt tøj. Men det er ikke smukke, spraglede afrikanske stykker stof, men derimod genbrugstøj fra Europa. Det er i grunden ret deprimerende, for det er et ydre tegn på kulturens forfald. Og det er primært mændene, der tyr til det vestlige tøj. Kvinderne her bærer mestendels importerede kjoler i de gladeste farver. 
 

#37 - Onsdag 13. april 2011 kl. 13:49 (dansk tid)
En lille tilføjelse til beretningen om turen til markedet: Hvor vi plejer at have to firehjulstrækkere til 18 elever og fem voksne, havde vi i dag kun en. Chaufføren ønskede at køre den halve time (11 km.) i to omgange. Men vi insisterede på at være "sande afrikanere" og sidde alle 21 plus chauffør i samme bil. Som sagt så gjort. Men indrømmet, det blev en lang, bumblet tur til Kyanga. Vi er nu tilbage på Karaseco. Frokosten ligger godt i maven. Om lidt skal vi have turens anden baobab-talk. 

[Tilføjet medio marts 2016: Se klip med de 18 elever i een firhjulstrækker på facebook.]

 
 
#38 - Onsdag 13. april 2011 kl. 17:00 (dansk tid)
I et heldigt øjeblik er det lykkedes XP-holdet at få en tilstrækkelig god internetforbindelse til at sende lyd og billeder igennem til Danmark. Man kan defor nu høre lydklippet fra i mandags i en bedre kvalitet. Det indledes af lærer Hans Wendelboe Bøcher. Derefter fortæller eleverne Simone Bülow, Anne Elkær og Andreas Aldahl om oplevelserne i tirsdags, da holdet besøgte pigeskolen, og man hører pigerne synge og danse. 
TRYK PÅ HØJTALERIKONET OG LYT - NU MED FORSTÅELIG TALE. 
4 minutter 27 sekunder - Lydfilen gentager sig selv. Lyden standses igen i det lille popup-vindue. Hvis vinduet er lukket, kan det åbnes igen ved på at trykke på højtalerikonet.  
[Medio marts 2016: Filen er endnu ikke lokaliseret, men kommer online så snart, den er genfundet]
 
 
#39 - Onsdag 13. april 2011 kl. 18:30 (dansk tid)
I et heldigt øjeblik er det lykkedes XP-holdet at få en tilstrækkelig god internetforbindelse til at sende lyd og billeder igennem til Danmark.
 
Herunder ses fotografier af eleverne i deres daglige omgivelser og nogle af deres personlige indtryk, nedskrevet og sendt, mens solen skinnende fra en skyfri himmel og internetforbindelsen ikke generedes af tunge regnskyer.ALMA HOUEN PEDERSEN FORTÆLLER:
- I dag er det den 10. dag i Tanzania, det er slet ikke til at forstå. Allerede nu har vi oplevet så utroligt meget og allerede om 6 dage er vi på vej hjem. Efter bare en to dage havde vi fået nogle skønne venner. Udover de venner er der 600 andre elever, som også vil tale med én. Det er utroligt dejligt! Jeg glæder mig til at fortælle familie og venner om mine fantastiske oplevelser. Og så vil jeg udnytte den lejlighed til at sige TILLYKKE til Anton, selvom det først er imorgen. Jeg håber du får en rigtig god dag :-) Og så et lille "hej" til resten af familien. 

 
PILU ØSTERBY FORTÆLLER:
- Så har vi været her i omkring 10 dage. Vi som XP-hold er kommet meget tættere på hinanden, det er virkelig fedt. Det er virkelig dejligt at være her, menneskerne er virkelig herlige, og man har hurtigt kunne komme tæt på dem. Maden er god, vejret er godt, menneskerne er dejlige så jeg har ikke noget at klage over. Tiden går enormt hurtigt, vi har to dage tilbage på skolen, selvom det er hårdt at være her, så er det ikke til at forstå at det allerede er ved at være slut. 
Lige til sidst en lille hilsen til Skrøder, håber du har det godt, glæder mig til at se dig og høre om,hvad der er sket mens jeg har været væk. Vi ses lige om lidt! :)


 
ANNE ELKÆR FORTÆLLER:
- Hej allesammen. Det er rigtig dejligt at være her. Der er meget varmt men det vender man sig til, hårvask foregår i iskoldt regnvand, som vi samler når det regner og når det regner om natten larmer det rigtig meget, så vi vågner, nå men når jeg nu kommer hjem, vil jeg gerne have hjemmelavet burger, uanset hvad der nu bliver skrevet i sms dagbogen ellers. Jeg savner jer men nyder at være her nede, nu vil jeg smutte ud og snakke med nogen af dem her nede.


ASTRID KAAS HOLM FORTÆLLER:
- Tiden flyver så hurtigt afsted. Kan ikke forstå, at det allerede er ti dage siden vi tog afsted fra Horne, 18 elever, fuldstændig uvidende om, hvad der ventede os. Men nu er vi her og det er ikke til at forstå. Elsker det! Der er så mange ting at lave hele tiden, så mange oplevelser hele tiden, og så mange afrikanske elever der hiver én i armene hele tiden. Det er fantastsik!! Må hellere lige benytte lejeligheden til at ønske min far stort tillykke den 14. april, og sige hej til min familie, venner og veninder, håber I har det godt. :-)


DITTE STOLBERG-PORUP FORTÆLLER:
- Der er kun få dage tilbage af skoletiden. Det går alt, alt for hurtigt. Det er utroligt hvilke specielle oplevelser man får her. Jeg foræller om dem når jeg kommer hjem for ikke at skrive for meget, mor og far vil nok sige at man ikke kan, men jeg har ikke tid. Jeg skal ud og opleve noget mere!

Jeg har lige smagt noget at elevernes mad, specielt. Jeg glæder mig til at se familien og vennerne igen! Hilsener fra Afrika!!!
Kunne nu godt tænke mig lidt mere tid her, det er hårdt - men vildt fantastisk.


 
ERIK MØLLER NIELSEN FORTÆLLER:
- Hey, det er så overdrevet fedt at være hernede - hver eneste dag går for hurtigt og der er allerede alt for kort tid til at vi skal hjem. jeg skriver denne besked så kort som mulig, så jeg kan bruge min tid på noget andet - Jeg nyder hvert minut jeg kan. - Hold jer muntre! (-:

 
JEANETTE AMMONSEN FORTÆLLER:
- Hej alle sammen der været hjemme i noget tid. Her er en lille hilsen fra Afrikas land, jeg har det super godt, alt er så fedt, og uvirkeligt, menneskerne hernede er helt i gennem fantastiske mennesker, og kommer til at savne dem når vi tager herfra fredag morgen. Men glæder mig til nationalparken. jeg savner jer alle sammen. Og håber I har det godt. jeg har det i hvert fald
super herligt. vi ses snart. knus fra Jeannette. :)

 
LINETTE JOHANSEN FORTÆLLER:
- Heii med jer :D
Så er vi landet i Tansania, og har efterhånden været her i et stykke tid. Det er super fedt at være her, og få et nyt indtryk af, hvordan verden egenteligt er! Ses, og jeg kommer aldrig hjem igen.


 
MADS CHRISTENSEN:
- Hej!.. savner jer derhjemme, nu har vi været hernede i 10 dage, der er meget varmt og jeg har fået meget sol :) glæder mig til at se jer igen.
ps. send flere penge og kage  :D

 
MATHILDE THYBOE LAUERSEN FORTÆLLER:
- Jeg har det godt. Her er varmt, men jeg har det godt. Det er spændende at snakke med eleverne på skolen. Jeg kommer til at savne dem.

 
NATASJA UGELHOLDT HANSEN FORTÆLLER:
- Det er superfedt at være her, har fået nogen helt vildt søde venner hernede, som jeg kommer til at savne rigtig meget, når vi tager herfra. Jeg har det rigtig godt og jeg glæder mig meget til at fortælle om turen og alt det, vi har oplevet når jeg kommer hjem. Nu vil jeg ikke sige alt for meget før jeg kommer hjem, men jeg kan røbe så meget, at min første flyvetur gik helt vildt godt,
det var superfedt. vi ses (;
 

 
SIMONE HYLDGAARD Von BÜLOW FORTÆLLER:
- Hej alle derhjemme! Nu har vi været hernede i et godt stykke tid, og dagene går meget hurtigt. Det er ikke rigtigt til at beskrive hvordan det er, især ikke på så lidt plads. Enten regner det her, ellers er her rigtig varmt med sol. Vi har opleve nogen rigtig fede ting, som jeg ikke vil glemme. Lige nu går vi i skole og tager videre herfra på fredag. Jeg har det godt, men jeg savner jer.
PS. jeg skal huske at sige tillykke til Monique, håber du får en god dag! vi ses :D
 

 
SOFIE REGITZE SLOTH HANSEN FORTÆLLER:
- Hejsa:D Jeg har det fint, håber I også har det godt. Her er meget varmt og jeg har taget en masse billeder, så I kan se hvordan det har været her. Vi er alle kommet tættere på hinanden. Hils alle derhjemme. Jeg håber ikke I savner mig for meget, for jeg kommer jo snart hjem igen.

 
ANNE DEICHMANN FORTÆLLER:
Jeg elsker at være her - alt, ALT er simpelthen en stor oplevelse. Mere siger jeg ikke... ha! Nu må jeg hellere også benytte den her lejlighed til at sige tillyke til Signe, jeg håber, at du og resten af familien har det rigtigt godt derhjemme, I kan i hvert fald være sikre på, at jeg har det rigtigt godt her. Skulle forresten også ønske dig tillykke fra 10-12 afrikanske piger og drenge fra min klasse. :-)
 

GLENN DRESFELDT FORTÆLLER:
[16.3.2016. Text tjernet på anmodning på forfatter]

 
ANDREAS ALDAL SØRENSEN FORTÆLLER:
- Det her går stærkt! Jeg kan slet ikke forstå, vi allerede har været her i 10 dage! Afrika er lidt anderledes end jeg har forstillet mig. Atmosfæren er i hvert fald. Men efter de 10 dage men jeg indrømme at jeg savner nogle ting hjemmefra.... Venner, familie, hund og noget af det musik, jeg ikke fik med til Afrika! Et stort tillykke til min morfars fødselsdag, forresten! Men nu må jeg hellere smutte ud til nogle af mine nye venner! :D

 
LASSE STEENBERG CHRISTENSEN FORTÆLLER:
- Nu har vi været her i 10 dage, og det kan jeg godt mærke. Der er sket meget på kort tid. Det sjoveste var nok den gang, jeg sad oppe på taget af en bil imens den kørte. Man bliver spurgt om alt lige fra, om vi har mange penge til, hvor mange søskende vi har. Tror jeg har forandret mig en hel del på den gode måde. Vi ses der hjemme i Danmark C:.

 
DANIEL RØNNOW FORTÆLLER:
- Tiden går alt for hurtigt hernede. De første dage, hvor man var lidt usikker, virker meget langt væk. Og nu, hvor man har fået en masse venner, er det meget nemmere at gå rundt på skolen, fordi alle bare hilser på én. Næsten alle vil i kontakt med én, men der er specielt én dreng i min klasse, som jeg snakker meget med. Blev dog meget overrasket, da han i dag spurgte mig, hvordan det kan være, at når folk dør i europæiske film, kan de stadig være med i film fremover? Så selv om vi er næsten ens, har vi en meget forskellig verdensopfattelse. Anyway, har det godt hernede, og, nåh ja, skal lige huske at sige: Hej Mor :)

 
#40 - Torsdag 14. april 2011 kl. 09:20 (dansk tid)
Morgenparade foran Karaseco
 
Efter flere dage uden regn står det nu ned fra himlen  igen. Ikke voldsomt, selvom lyden af tunge dråber mod bliktage er overvældende. Det er også pudsigt, hvordan vi den første morgen var grænsende til irriterede over at blive våde og på bedste vis forsøgte at beskytte os mod sluserne, nu er mere "laid back" og tager det, som det kommer.
 
Det er sidste dag og aften på skolen, og der er mange ting og samtaler, vi skal have ordnet. Det bliver ikke let at sige farvel til eleverne på skolen! Vi sender de bedste hilsener til alle hjemme i Horne. Vi håber, I har gaft nogle gode rejser, og  vi glæder os til at høre om dem.
 
Regnvåde hilsener fra Karaseco.     
  
 
#41 - Torsdag 14. april 2011 kl. 18:18 (dansk tid)

Ditte og headmaster foran vandfaldet i Bukoba.
 
Sidste frokost på Karaseco er overstået. Det er vemodigt, og afskeden med vores nye venner i aften og i morgen tidlig bliver svær. Det føles som meget mere end de 10-11 dage, vi har været her. Og venskaberne er også det stærkere. Samtidig er det faktum, at de fleste af os aldrig kommer til at se hverken eleverne eller skolen igen, også med til at præge stemningen. Her er 29 grader i skyggen. God stemning og forventninger til næste kapitel af vores tanzanianske eventyr: Else Højvang og Kyerwa. 
 
 
#42 - Fredag 15. april 2011 kl. 06:28 (dansk tid)
Bedst som vi troede, vi kendte Tanzania og vejrets  - og ikke mindst regnens - luner, blev vi i nat i bogstaveligste forstand taget på sengen. Kl. 04:30 stod kraftigere regn, end vi før har oplevet, ned, og hele himlen i alle verdenshjørner blev oplyst af lilla og violette lyn. Det buldrede og bragede lystigt som en formidabel afskedssalut. 
Uheldigvis betyder den kraftige regn også, at morgenens parade er aflyst. Det var ellers Ditte og Andreas, der skulle have sagt farvel på holdets vegne, og vi skulle have overrakt de officielle gaver. 
Jeanette og Natasja
 
Nu gør vi rent i husene, pakker roverne og håber på, at regnen holder op inden kl. ni, så vi kan nå at sige ordentlig farvel.
 


#43 - Fredag 15. april 2011 kl. 08:38 (dansk tid)
Det umulige lykkedes: at sige farvel til mennesker, vi for to uger siden slet ikke kendte, men som er trængt længere ind i vore hjerter, end vi troede ville ske. Mens himmelens sluser stadig var åbne over Karaseco, sagde vi stille farvel hver især. Der blev ingen morgensamling med taler ... kun en lille halv time til krammere og tårer.
 
Nu sidder vi i bilerne. Ingen siger noget. Alle er mærkede, mætte og meget rigere, end da vi kom herned. 
God weekend til jer alle fra os i Tanzania! 
 
 

#44 - Fredag 15. april 2011 kl. 12:55 (dansk tid)

Danmissions udsendte i Tanzania, Else Højvang, arbejder på projekt MAYAJA sammen med tre lokale fagkonsulenter i landbrugsudvikling, sundhed og mikrolån.
 
Vi er nu ankommet ad mudrede veje til den danske missionær Else Højvangs projekt MAYAJA. Den lille kirke ligger i Nyaruzumbura.
 
Tryk og lyt til en mundtlig beretning via telefonen kort efter ankomsten.
1 min. 30 sek.
[Medio marts 2016: Denne fil er endnu ikke tilgængelig i denne version]

 
Koordinater:  S 01 22.538 E 030 48.944
 
 
 
#45 - Fredag 15. april 2011 kl. 17:07 (dansk tid)
Kyerwa. Den lutherske kirkes kursuscenter. Her skal vi sove i nat. Efter kirken, hvor vi mødte Else Højvang, besøgte vi tre forskellige landmænd, alle en del af det imponerende Mayaja-projekt, som uddanner unge i området indenfor landbrug og sundhed. Vi kom med Else og nogle af de lokale længere ind i Tanzania end hvide normalt gør. 
 
Turen fra kirken bragte os forbi både en bananbonde, en familie, der gennem projektet havde fået en ged og sidst en planteskole dybt, dybt inde i Karagwes flotte bjergrige natur.
 
Koordinater: S 01 22.274  E 030 46.052
 
 
 
#46 - Lørdag 16. april 2011 kl. 10:45 (dansk tid)    
Og når han kommer hjem herfra...
hurra, hurra, hurra...
så skal han hjem og holde fest
og hvem, der kommer med som gæst,
får dejlig ris med bønner og mer' ris til... 
 
Det er kun de færreste danskere, der får lov at blive 18 i Afrika. Men det er præcis hvad Lasse gør i dag. Vi vækkede ham kl. 06.45 med fødselsdagssang og pindeflag. Anne Elkær fra "familien" havde endda en plade Marabou med til ham.
 
Før morgenmaden var vi med til morgen andagten. Det hele var på kiswahili. Heldigvis simultantolkede Else Højvang det hele for os. Kirken havde også en gave til Lasse, nemlig en flot flettet kurv af bananblade. Også morgenmaden var et sandt fødselsdagsoverflødighedshorn. For første gang på turen har vi fået rigtigt brød. Og der var tilmed ost og marmelade. Og Hans spillede fødselsdagssang på sin vandhane.
 
Teknikeren bag denne dagbog havde hjulpet til med at formidle en fødselsdagshilsen til Lasse hjemmefra:
 
Hej Lasse!
Et stort TILLYKKE med din 18 års fødselsdag. Det er da for vildt, at du på din fødselsdag, er i en safaripark i Uganda! Vi har lige set billeder fra fødselsdagsfesten, og syntes du skal have dette med :-) 
Vi er flere gange om dagen inde på SMS-dagbogen for at se hvad I laver, og glæder os til at høre meget mere, når du kommer hjem. Vi håber, du får en rigtig god dag sammen med HorneXplorer.  
Mange fødselsdagsknus fra
Mia, Nikolaj, Bo og Mor
 

Efter en bevæget afsked sidder vi nu igen i bilerne på vej mod grænsen til Uganda. 
Vi kravler lige nu ned fra bjergene. Kyerwa ligger 1448 m. over havet. Vi skal ned i ca. 700. Ad snoede grusveje med stejle skrænter og skarpe hårnålesving snegler vi os med propper i ørene.
 
Position lige nu S 01 11.963  E 030 39.223
 
 

#47 - Lørdag 16. april 2011 kl. 11:47 (dansk tid)
Vi er kommet til grænsen før ventet. Først gennem Tanzanias paskontrol. Så et par hundrede meter med bilerne hen til det Ugandiske immigrationskontor. Her gik pasofficeren og slog græs med en lang kniv. Selve paskontoret er et lille blikskur med stråtag. Proceduren er dog den samme som sidst. Alle skal udfylde en blanket med personlige og rejsemæssige oplysninger. Men med kun fire kuglepenne tager det sin tid. Og så er den græsslående pasofficer på arbejde. Foreløbig er fem pas ordnet. Ud af 22. Det har taget 45 min. Så indtil videre nyder vi det udenfor i det nyslåede græs.
 
Her er 29 grader i skyggen, hvilket er betragteligt mindre end i den varme bus, der venter på den anden side for at tage os til Queen Elisabeth National Park.
 
Koordinater: S 01 03.855 E 030 38.910
 
 
 
#48 - Lørdag 16. april 2011 kl. 13:17 (dansk tid)
Så kom vi ind i Uganda, og har nu en varm fem-timers busur til nationalparken. Vi er kommet ind i landet via en afsidesliggende grænseovergang. Kvaliteten af vejene er derfor derefter. De næste tre timer er på hullede jordveje.
 
 
#49 - Lørdag 16. april 2011 kl. 18:07 (dansk tid)
  
Det var en lang tur. Men nu er vi ankommet til Mweya Hostel i nationalparken. På vejen fra gaten ud til hotellet på halvøen, så vi flere elefantfamilier med babyer, vortesvin og adskillige bukke.  
Her er ubeskriveligt smukt. Om lidt aftensmad. Det skal gøre godt. Vi har ikke fået noget siden morgenmaden hos Else Højvang.
 
Koordinater: S 00 11.475  E 029 53.890
 
 
 
#50 - Lørdag 16. april 2011 kl. 22:30 (dansk tid)
Alle er gået til ro. Selv Frands efter at have skræmt livet af pigerne ved at snerre og kradse lidt på deres rude. Udenfor kan man nu kun høre nattens lyde, men det inkluderer her også både vortesvin og flodheste, som om natten kommer helt op mellem hotellets hytter for at græsse.
 
For få minutter siden luskede en rundt udenfor lærerhytten. Og det var ikke Frands, for han ligger og snorker. I morgen tidlig kl. 06.30, inden morgenmaden, skal vi på morgensafari. Følg med i dagbogen i morgen for opdateringer. Godnat her fra Uganda, hvor Lasses fødselsdag går på hæld. Det har været en god dag.
 
 
#51 - Søndag 17. april 2011 kl. 07:18 (dansk tid)
Morgensafari. Sidder i bilerne og følger med i en hunløves jagt på savannen. Hun er 3 m fra vores bil lige nu.
 
 
#52 - Søndag 17. april 2011 kl. 07:32 (dansk tid)
Endnu en løve spottet. Og masser af vandbøfler. Dyrene kommer forbløffende tæt på.
This is (also) Africa!
 
 
#53 - Søndag 17. april 2011 kl. 08:45 (dansk tid)
 

Første morgensafari er forbi. Resultat: En masse glade elever og lærere og en enkelt nattevagt. Vi så to jagende hunløver, adskillige vandbøfler, vandbukke, hjorte, storke og 21 søvnige flodheste.
 
På vej tilbage til hostellet (29 km.) er vi lige kørt forbi en saltsø. Den er mæsten cirkulær og ligger i bunden af et årtusind gammelt meteroritkrater og danner rammen om et rigt dyreliv.
 
Koordinater: S 00 02.258 E 030 07.335
 
Nu venter en velfortjent morgenmand, en lille middagslur og måske lidt tøjvask inden frokost og flodsafari kl. 14:30 (lokaltid).
 
Asante sana!
 
 
#54 - Søndag 17. april 2011 kl. 09:09 (dansk tid) 
Halvvejs på tilbageturen har vi lige fundet en elefantfamilie med to unger. Sådan én kan man da ikke bare lige køre forbi?
 
Se også hjemmeside for Queen Elisabeth National Park, Uganda 
 

 
#55 - Søndag 17. april 2011 kl. 19:04 (dansk tid)
Karen Blixen skriver i et af sine offentliggjorte breve, at Afrika går i blodet som en bacille. Og har man først fået den, er den umulig at komme af med igen. Man vil altid længes efter dette kontinent.
 
Det var Kenya, hun skrev om, men vi er sikre på, at hendes iagttagelse også gælder både Tanzania og Uganda. Og Nigeria, som XP plejer at besøge. Landene, kulturen og ikke mindst menneskene bevæger på meget. Det er meget svært at forklare med ord.
 
Og de over 8000 billeder og 10 timers video, vi har taget, giver kun en vag afglans. I aften er næstsidste aften i Afrika. Der skal pakkes og fortælles historier, inden turen i morgen efter endnu en morgensafari går de 42 km. og fem timer til Ugandas hovedstad Kampala.


 
#56 - Mandag 18. april 2011 kl. 09:21 (dansk tid) 
Mens størstedelen sov længe, tog de særligt morgenduelige på endnu en safaritur. Med afgang kl.06 blev det til en meget smuk og intens solopgang på savannen. Allerede inden de første stråler ramte de lave skyer, løb pludselig en enlig flodhest ud foran bilen. Med en ryghøjde på 1,6 m. og en tophastighed på mere end 40 km/t er det et skræmmende dyr.
 
Få minutter senere mødte holdet to velvoksne, men meget sultne, hunløver. De var ved at jage, og kom helt tæt forbi bilen. Tilbage på hostellet var det morgenmads- og opbrudstid.
 
Klokken er nu 09.45 og vi har forladt Queen Elisabeth National Park med kurs mod børnehjemmet Kids of Africa i Kampala. Foran os ligger 4-5 timers varm bustur.
 
 
#57 - Mandag 18. april 2011 kl. 14:49 (dansk tid)
Vi har nu krydset det halve Uganda og er kommet til Masaka. hvor vi også spiste frokost den formiddag, vi landede i Entebbe. Det er en sær stemning, der er i bussen. Lige dele benovet begejstring over Afrika og melankoli over allerede at skulle hjem, spædet op med et stænk naturlig hjemve. Men gad vide, hvordan det bliver at komme hjem. Alt er sandsynligvis, som det plejer. Men vi har ændret os lidt. Det gør man hernede.
 
Lige nu frokost på disse koordinater: S 00 18.529 E 031 45.774

 
#58 - Mandag 18. april 2011 kl. 17:21 (dansk tid)
Kampala er en kæmpeby. Ligesom de fleste andre storbyer i Afrika, strækker den sig geografisk over et enormt område. Da kun meget få huse er i mere end en etage, og da der hver dag flytter flere og flere til byen i den tro, at de her kan finde lykken, bygges der konstant nye bydele til. Trafikken er tæt og partikelfiltre er en by i Europa. Lige nu sidder vi på anden time fast i Kampalas aftenmyldretid. Vi skulle have været hos Kids of Africa forlængst, men må lige nu nyde byen fra bussen. Solen går ned om en time. Næste melding herfra når vi er fremme. 

 

#59 - Mandag 18. april 2011 kl. 19:07 (dansk tid)


Så er vi på Kids of Africa. Teltene er slået op, og månen hænger smukt over Victoriasøen. Sidste vemodige aften i Afrika.

Koordinater: N 00 07.922 E 032 34.299#60 - Tirsdag 19. april 2011 kl. 05:36 (dansk tid)
Kids of Africa viste sig at være et endnu større og meget mere organiseret projekt, end vi havde forestillet os. Stedet er grundlagt af en schweizisk forretningsmand for seks år siden, og ligger på et stort landområde lige ned til Victoriasøern. I dag bor her 92 børn, mange forældreløse eller på anden vis udstødte af samfundet.

 
 
Kids of Africa, børnelandsbyen
 

Stedets motto er: It takes a village to raise a child. Derfor er stedet bygget op som netop en landsby med flere små huse, hvor børnene bor med deres "mor". Det er deres by, og målet er at gøre dem klar til at drive landsbyen selv. Der kommer således ikke flere børn til, ligesom der ikke er nogen grænse for, hvornår man ikke længere må bo her. Børnene arver simpelthen jorden. Vi kom desværre efter mørkets frembrud, men blev budt velkommen på dansk af Tage og Dorthe Budolfsen fra Danmark. De er ledere af stedet og har i nat sørget godt  for os.
 
Nu lufthavnen.
 
Kids of Africa - hjemmeside
 
 
#61 - Tirsdag 19. april 2011 kl. 08:03 (dansk tid)
BA 062 fra Entebbe letter om få minutter. Turen tager os trætte til Heathrow. Undervejs flyver vi over Sahara. Vi lander i London kl. 16 UK.tid (Kl. 18 DK-tid - tidsforskel rettet kl. 19:05).
 
Farvel Afrika! 
 
 
#62 - Tirsdag 19. april 2011 kl. 17:33 (dansk tid)
Netop ankommet til London. Det er sært, hvordan verden hænger sammen og begivenheder spiller sammen. Nu har vi i mere end 14 dage levet uden nyheder fra den store verden.  Det har egentlig  været ganske rart. Men allerede i Entebbe opdagede vi, at verden har levet videre udenfor Tanzania og Uganda. Vores afgang blev forsinket pga. urolighederne i Libyen. Også ruten blev ændret. Normalt ville  ruten gå over  netop Libyen. I stedet  fulgte vi Nilen og fløj via Cairo og Istanbul. Vi har nu tre timer i Heathrow. Vi letter med BA822 kl. 19:05 - UK-tid. (Kl. 20:05 DK-tid . Tidsforskellen er ikke 2 timer, som vi skrev i forrige mail, - men kun 1 time.) 

 
#63 - Tirsdag 19. april 2011 kl. 21:49 (dansk tid)
Så er vi i København, og gensynet med Danmark har vækket en lille improviseret glædesdans. Da vi er landet så sent, er vi nødt til at overnatte i Kastrup på BB Hotel, inden vi tager toget mod Horne i morgen tidlig. Tjek tider i rejseprogrammet, der slutter således:
 
Tirs. 19/4:               Overnatning på BB Hotel, Kastrup
Ons. 20/4, 09.14:    Afg. Kastrup mod KBH
                09.50:    BH mod Aalborg
                1
4.21:    Ankomst Aalborg
                15.06:    Hjørring
                15.21:    Ankomst Horne

  


#64 - Onsdag 20. april 2011 kl. 00:15 (dansk tid)
BB Hotel er et sært sted. Trods det faktum, at det ligger i noget, der ligner anden baggård og ikke har noget personale, men blot er betjent via adgangskoder på alle døre, er det et fint sted. Og isør i sammenligning med de steder, vi har rejst de senste 16 dage. Man kan drikke vandet i hanen. Der er varmt vand i bruseren og wc'erne kan skylle ud.
  
Se hotellets hjemmeside.
 
De fleste er overtrætte og har svært ved at falde til ro. Men i morgen venter endnu en rejsedag; dog under DSB's beskyttende vinger...
 
Lidt praktiske informationer:
Vi har i Tanzania skiftet malariamedicin fra Doxycyclin til Sulphadar.Pillerne er lavet i Tanzania til netop det tanzanianske marked og behov. Hvor Doxycycline skal tages hver dag under og 30 dage efter rejsen, skal Sulphadar tages en gang for alle og dækker 14 dage og en evt. efterfølgende inkubationsperiode (de 30 dage). Eleverne skal altså ikke have piller med hjem Påsken og er fuldt ud dækket mod malaria. 
 
 
 
#65 - Onsdag 21. april 2011 kl. 09:15 (dansk tid)
Godmorgen!
Der er nu sat enkelte aktuelle Afrika-fotos ind længere nede i dagbogen (se under søndag den 17., mandag den 18. og tirsdag den 19. april). Flere følger. Det var ikke muligt at sende dem fra Afrika.
 
Selvom vi kan forstå, at der angiveligvis er varmere end normalt her i Danmark, kan vi kun sige: "Wow! - Her er koldt!"
 
Kære forældre, vær opmærksomme på, at jeres søns/datters mave efter to uger i Afrika på ris og bønner nu er særdeles sårbar over for den danske bakterieflora. Vi anbefaler derfor, at I tilbereder skånekost i form af ris med en ikke alt for stærk sovs, gerne med bønner de næste tre dage.Toget mod Jylland afgår i dette øjeblik. Rejsedata og togtider op gennem Jylland følger.  
 

 
#66 - Onsdag 21. april 2011 kl. 11:40 (dansk tid)
"Når vi så skal hjem igen,
så er det lige omvendt.
Først med bus og så med fly,
så med fly og så med tog.
Og end'lig er vi hjemme,
og end'lig er vi hjemme."
 
Vi sidder nu i toget med kurs mod Aalborg. Flere elever står af undervejs. Vi er i Aarhus kl. 12.40. Randers kl. 13.19. Hobro kl. 13.37 og Aalborg kl. 14.09. Hjørring kl. 15.01 og Horne kl. 15.21. 

 

#67 - Onsdag 21. april 2011 kl. 13:20 (dansk tid)
Toget er forsinket. Vi er først kørt fra Aarhus kl. 13.15. Alle tider er derfor 20-25 minutter senere! #68 - Onsdag 21. april 2011 kl. 14:17 (dansk tid)
Det er ren "African Time". Bare i Danmark. I Aarhus gik et togsæt i stykker, hvilket har gjort, at vi har siddet meget tæt loge siden ... dog ikke som i pick-up'em i Tanzania.
 
Vi er henved 1 time forsinket. Dvs.: Vi er i Aalborg kl. 14.47. Tog mod Hjørring afgår 15.02. Vi er derfor i Hjørring ca. 15.40. Vi tager derfra toget mod Horne kl. 16.07. Vi er på skolen ca. kl. 16.30   
 
 
 
#69 - Lørdag 30. april 2011 kl. 22:12 (dansk tid)
Skrevet af Hans Wendelboe på Infektionsmedicinsk Afdeling 7 Øst, Aalborg
Dette indlæg handler om malaria og følgerne af XP-rejsen i år.
For praktiske detaljer læs længere nede.

 
Da jeg opdatering #55 lidt kækt citerede Karen Blixen for at sige, at ”Afrika går i blodet som en parasit”, mente jeg det ikke helt bogstaveligt. Men de sidste døgns oplevelser har givet netop disse linjer en helt anden betydning.
 
Siden vi kom hjem onsdag før påske, har jeg været ved siden af mig selv. Det er altid svært at komme hjem fra en så intens rejse; det er jeg sikker på, at både elever og forældre kan skrive under på, Men denne gang var det på en eller anden måde sværere rent fysisk.
 
Torsdag aften fik jeg det dårligt. Jeg fik hedeture, hovedpine og ledsmerter. Da jeg om natten vågnede,badet i sved, med 40,2 i feber og samtidig frøs om hænder og fødder, tog jeg kontakt til vagtlægen. Da jeg nævnte holdets rejse til Tanzania og dermed risikoen for malaria, endte det med en indlæggelse i Hjørring og en overflyttelse samme morgen til Infektionsmedicinsk Afdeling i Aalborg.
 
Her fik jeg efter flere blodprøver konstateret malaria, tilmed af den ondsindede type, plasmodium falsiparum, og er nu i behandling med Malarone og kærlig omsorg og masser af søvn. Jeg håber at være hjemme i løbet af ugen.
 
Jeg er – mig bekendt – den eneste, der lider af malaria efter rejsen.
 
 
PRAKTISK:
Hvad er malaria?
Malaria er en akut infektionssygdom, forårsaget af en parasit, som overføres fra menneske til menneske af Anopheles-myg. Disse stikker om aftenen og om natten, og er almindelige i troperne, især tropisk Afrika.
 
Der er fem malariaparasitter, der angriber mennesker:
Plasmodium falciparum
Plasmodium vivax
Plasmodium ovale
Plasmodium malariae
Plasmodium knowlesi
 
Førstnævnte, der er den farligste, kan medføre hjernemalaria og andre livstruende tilstande, de øvrige er mere godartede.
Den tid, der går. fra man er smittet, til man får feber, er for den ondartede malaria 1 uge til 3 måneder. For de godartede lidt længere; 10 dage til 3 år, i sjældne tilfælde endnu længere...
Det handler altså om at være opmærksom på symptomerne og ved stærk feber søge læge.
 
 
Hvordan beskytter man sig mod malaria?
Sikreste beskyttelse mod malaria er helt at undgå myggestik. Og da myggene kun stikker om aftenen og natten, skal man derfor altid sove under myggenet, hvilket også var stillet til rådighed undervejs på turen til Tanzania.
Dernæst bør man sikre sig medicinsk.
 
Som nævnt på første forældremøde, har vi de tidligere år benyttet præparatet Doxycyclin, som vi væsentligt billigere køber i Nigeria. Dette sikrer også, at vi til enhver tid får netop det præparat, som er målrettet netop den type malaria og evt. resistens, der er i rejseområdet.
 
Efter konsultation med skolens læge og Statens Seruminstitut, valgte vi at benytte sammen præparat, trods det ændrede rejsemål til Uganda og Tanzania. Og da vi, som altid kun køber piller med hjem til at opstarte en ny kur og et nyt hold – og på rejsen supplerer med flere – rejste vi afsted i tryg forvaring.
 
På 10. dagen slap pillerne, som skrevet i opdatering #64, som ventet op, og vi skulle have fundet nye forsyninger.
 
Imidlertid viste det sig, at Doxycyclin ikke var til at opdrive i området, hvorfor vi efter konsultation med to farmaceuter og en svenskuddannet læge, valgte at skifte til det lokale præparat Sulphadar.
 
Efter hjemkomst – og efter min egen indlæggelse med malaria – har jeg naturligvis spurgt mig selv og fagpersoner her på afdelingen, om medicinskiftet på nogen måde kan være årsag til øget frygt for at have fået eller få malaria. Dette er IKKE tilfældet.
 
Det er naturligvis altid bedst at holde sig til ét præparat, men i den givne situation, har vi i Tanzania handlet fornuftigt og efter forholdene. Samtidig bør det holdes i erindring, at ingen malariamedicin yder 100% sikkerhed. Læs mere på min.medicin.dk.
 
Derfor er der ikke grund til øget frygt, men som altid opmærksomhed på evt. symptomer.
 
 
Hvordan viser sygdommen sig?
Symptomerne kan komme gradvist med langsomt stigende feber og ligne influenza. Ofte kommer der akutte feberanfald med 1-3 dages mellemrum med kulderystelser, fulgt af tør varme og derefter svedeture. Endvidere er der oftest hovedpine og muskelsmerter og af og til også diarré og mavesmerter.
  
Lider man af ovenstående skal man derfor søge læge.
Diagnosen stilles ved mikroskopi af en bloddråbe også kaldet et malariaudstrygning. Denne undersøgelse gentages 3 dage i træk.
  
Da symptomerne er tydelige og svære at overse og malariaudstrygningen kræver indlæggelse, sikkerhedstjekker man ikke automatisk alle, der er kommet hjem fra Afrika, men kun dem, der henvender sig med ovennævnte symptomer.
 
  
Hvordan behandles malaria

Malaria behandles medicinsk og kan i dag fjernes helt fra kroppen. Naturligvis er man fortsat udsat ved nye rejser til områder med malaria.
 
Så, når Karen Blixen skriver, at ”Afrika går i blodet som en parasit”, og fortslætter: ”Man slipper aldrig af med den. Når den en gang er kommet ind, kommer den aldrig ud”, er det nok en smuk beskrivelse af alt det, som XP-rejsen dybest set handler om – kultur, mennesker, lyde, lugte, stemninger – men heldigvis ikke en lægelig konstatering om malariaparasitter.
 
Endnu en gang: TAK for en fantastisk rejse. Billeder, video, lyder, indtryk følger...
 
 


NYT: